biologikomeli
 Το καπνιστήρι  είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να φυσήξει τον καπνό σε μια κυψέλη πριν από την επιθεώρηση της κυψέλης. Εφευρέθηκε από τον Moses Quinby of St. Johnsville το 1875 στη New York.  

 
  Ένα καλό φτιαγμένο καπνιστήρι κατασκευάζεται από stainless steel, συγκρατεί αρκετή ποσότητα καύσιμου, έχει προστατευτικό δίχτυ για να αποφεύγονται τα ατυχές καψίματα και η φυσούνα του να είναι κατασκευασμένη υπό γωνία ώστε να μπορεί να συγκρατήσει τα πατώματα χώρια από την στιγμή που θα διαχωριστούν.

Αν και το κάπνισμα  των μελισσών  έχει γίνει γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, η επιστημονική εξήγηση για το πώς λειτουργεί είναι πιο πρόσφατη. Υπό κανονικές συνθήκες, εάν μια κυψέλη απειλείται, μέλισσες φρουροί θα κυκλοφορήσουν μια πτητική φερομόνη ουσία, καλύτερα γνωστός ως οσμή συναγερμού. Αυτό προειδοποιεί τις μεσήλικες μέλισσες στην κυψέλη  να υπερασπιστούν την κυψέλη με την επίθεση κατά του εισβολέα Μελισσοκόμου. Όταν όμως διοχετεύεται στην κυψέλη πρώτα καπνός, οι υποδοχείς των μελισσών φρουρών αποτυγχάνουν να κρούσουν τον συναγερμό. Ο καπνός έχει και μια δευτερεύουσα επίδραση στο ότι προκαλεί τις άλλες μέλισσες ενστικτωδώς να ‘χλαπακίσουν’  το μέλι - ένα ένστικτο επιβίωσης σε περίπτωση που πρέπει να εγκαταλείψουν την κυψέλη και να αποικήσουν  αλλού. Αυτός ο κορεσμός με μέλι έχει την τάση να κατευνάζει τις μέλισσες.
 
www.bio-meli.gr