biologikomeli
Όπως έχω πει και σε προηγούμενη δημοσίευση, το χτίσιμο-απόκτηση της βιολογικής κηρύθρας, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, ένας Βιολογικός Μελισσοκόμος.
Για να μπορούν να κοπούν σε λωρίδες 3 εκατ. περίπου και να τοποθετηθούν σαν οδηγοί στο πλαίσιο, όπου οι μέλισσες θα συνεχίσουν τη διαδικασία χτισίματος της κηρήθρας θα πρέπει πάνω από όλα να υπάρχουν βιολογικές κηρήθρες.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης βιολογικής κηρήθρας στην αγορά, οι περισσότεροι ίσως έχουμε σκεφτεί να αγοράσουμε πρέσα-καλόυπι κατασκευής κηρήθρας, εάν διαθέτουμε βεβαίως το κερί μας. Εξάλλου τί πιο Βιολογικό κερί, από το δικό μας παραγωγής.

Αυτό βέβαια ισχύει και για την συμβατική μελισσοκομία όπου διαθέτουμε κερί από απολεπίσματα - γλώσσες και θέλουμε εμείς να κατασκευάσουμε τις κηρύθρες από το κερί μας και να μην περνούμε του εμπορείου του όποιο οι κηρύθρες πιθανότατα να είναι παραφηνερύθρες!
Με την εφαρμογή εξάλλου των φαρμάκων του varroa στην μελισσοκομία όλες οι δηλητηριώδης δραστικές ουσίες περνούν στο κερί μας. Έτσι, βρίσκονται (δηλητήρια) σε όλες σχεδόν τις κηρύθρες που είναι διαθέσιμες στην αγορά, και ως εκ τούτου μπορεί να "περάσει" στο μέλι μας. Για να αποφύγετε αυτά τα ανεπιθύμητα φορτία από την αρχή, όλοι οι μελισσοκόμοι βιολογικοί & συμβατικοί θα πρέπει να φτιάχνουν κηρύθρες από ακατέργαστο κερί μέλισσας παραγωγής τους.
Για να επιτευχθεί αυτό, είτε θα πρέπει να μαζέψουμε αρκετή ποσότητα κεριού παρ. 100 kgr και να πάμε σε εργαστήριο να μα τις βγάλουνε, είτε να εφοδιαστούμε με ένα κηρηθροποιείο.
 
Στην αγορά υπάρχουν πολλά έτοιμα και θα έλεγα παράλληλα σχετικά ακριβά καλούπια- πρέσες (περίπου 600 € χωρίς ΦΠΑ)!!






Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να κατασκεύασουμε και δικές μας παραλλαγές οι οποίες θα είναι κατά πολύ φθηνότερα. Σας παρουσιάζω την δική μου η οποία δίνει εύκολα πολύ καλά αποτελέσματα (κηρήθρες ανω των 80 gr).
 
 
Η κατασκευή των κηρηθρών γίνεται πολύ απλα και σχετικά γρήγορα. Θα χρειαστούμε:
  • Μια λεκάνη με νερό, που θα συγκρατεί την περίσια κεριού.
  • Ενα πνέλο, για να αλείψουμε με λάδι την επιφάνεια της σιλικόνης.
  • Δοχείο για λιώσιμο κεριού, στην προκειμένη περίπτωση φριτέζα.
  • Ενα μπρίκι, για να κερνάμε το λιωμένο κερί.

 
Λιώνουμε το κερί μας και το ρίχνουμε στο καλούπι σιλικόνης μας, αφού πρίν έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο το καλούπι σιλικόνης, σιγκεκριμένη ποσότητα, ενώ αυτό που περισσεύει θα πέσει στη λεκάνη με το νερό, θα στερεοποιηθεί και θα το λιώσουμε αργότερα.
 
                                                   
Αφήνουμε να περάσει ένα λεπτό και είτε με την βοήθεια πεπιεσμένου αέρα για καλύτερα αποτελέσματα είτε μόνο με το λάδι σηκώνουμε το άνω μέρος του καλουπιού σιλικόνης και απελευθερώνουμε την κηρήθρα.

 
Μετά θα την κόψουμε στην διάσταση που επιθυμούμε. Εγω φροντίζω να καταλαμβάνει όλο το πλαίσιο ώστε να αποφευγω όσο γίνετε και την δημιουργεία βασιλικών κελιών στο κάτω μέρος του πλαισίου.
 
 



Πιέστε εδώ για να δείτε όλη τη διαδικασία σε βίντεο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες πιέστε εδώ.

Πάντως πιστεύω πως αν και κοπιαστική δουλειά η δημιουργία φύλλων κηρύθρας τουλάχιστον ξέρουμε πως προέρχεται από τα δικά μας κορίτσια και δεν έχουν προσμίξεις με άλλα προϊόντα όπως η παραφίνη και θεραπευτικά φάρμακα!!!!