biologikomeli
Η άνοιξη έχει έρθει για τα καλά που λέμε, με κάποιες αυξομειώσεις, μικρές ευτυχώς στην θερμοκρασία.
Είναι καιρός λοιπών στις περισσότερες περιοχές να γίνουν τα παρακάτω:


Τοποθέτηση πατωμάτων

Αυτό γίνεται τοποθετώντας ένα πάτωμα πάνω από την γονοφολιά την κατάλληλη ώρα πριν την νεκταροέκριση. Καλό είναι το πάτωμα που θα τοποθετήσουμε να είναι γεμάτο με χτισμένα πλαίσια, ειδικότερα αν σε κάποιες περιοχές ο καιρός είναι ακόμα κρύος, λόγω δυσκολίας των μελισσών να παράγουν κερί. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα θερμοκρασίας μπορούμε να τοποθετήσουμε κηρήθρες για χτίσιμο. Δίνοντας πατώματα την κατάλληλη στιγμή στα μελίσσια, τους δίνουμε επιπλέον χώρο για την αποθήκευση μελιού αλλά επίσης μειώνει την επιθυμία για σμηνουργία δίνοντας στις μέλισσες περισσότερο χώρο στην κυψέλη (Πρόληψη σμηνουργίας).


Διατηρείται τα μελίσσια σας, ίσα σε δύναμη

 Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Μπορούμε να πάρουμε σφραγισμένο γόνο από πολύ δυνατά μελίσσια με κίνδυνο συνωστισμού και να τα τοποθετήσουμε σε αδύνατα μελίσσια, ή να ανταλλάξουμε της θέσης ανάμεσα σε δυνατά και αδύναμα μελίσσια. Το τελευταίο μάλιστα μπορεί να είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό σε μελίσσια που είναι κοντά στο να σμηνουργήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε ότι και τα δυο μελίσσια στα όποια θα γίνουν οι παραπάνω επεμβάσεις να είναι υγιή, σε αντίθετη περίπτωση θα εξαπλώσουμε πιθανές ασθένειες. Ακόμα πρέπει να είμαστε σίγουρη ότι το μελίσσι το οποίο θεωρούμε αδύναμο δεν οφείλετε σε κάποια ασθένεια αλλιώς χάνουμε τον χρόνο μας.

Η γενική ιδέα είναι να ελαφρώσουμε την δυνατή κυψέλη από την πίεση του συνωστισμού, ενώ παράλληλα να βοηθήσουμε τις αδύναμες που αναπτύσσονται πιο αργά. Εξ άλλου προσφέρει την ευκολία όμοιων χειρισμών σε περίπου όμοια μελίσσια κάνοντας την λειτουργία του μελισσοκομείου πιο εύκολη.