biologikomeli
Στην βιολογική μελισσοκομία δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση όσο αναφορά το μαρκάρισμα της
βασίλισσας. Πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας όμως ότι απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί όπως η κορυφοτομή των φτερών της.
Δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ότι οι μαρκαρισμένες βασίλισσες ζούνε λιγότερο - αντικαθίστανται συχνότερα ή γεννούν λιγότερα αυγά σε σχέση με τις βασίλισσες που δεν έχουν μαρκαριστεί. Από την στιγμή λοιπόν που θα παράγουμε τις δικές μας βασίλισσες ίσως είναι καλή ιδέα να τις μαρκάρουμε.
 
Πλεονεκτήματα:
  • Η βασίλισσα όταν είναι μαρκαρισμένη είναι πολύ εύκολο να την βρούμε.
  • Αν μαρκάραμε την βασίλισσα και μέσα στο μελίσσι βρούμε μια χωρίς μαρκάρισμα τότε ξέρουμε ότι υπήρξε αντικατάσταση βασίλισσας ή σμηνουργία ή απλά η μαρκαρισμένη βασίλισσα πέθανε.
  • Αν κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε διαφορετικό χρώμα τότε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς την ηλικία της βασίλισσας.
  • Το μαρκάρισμα με αριθμημένα δισκάκια μπορούν να βοηθήσουν σε ερεύνα όπως διαχωρίζοντας κάποια χαρακτηρηστικά της φυλής.

Μειονεκτήματα:
  • Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού της βασίλισσας όπου και δεν θα γίνει αποδέκτη από το μελίσσι.
  • Ένας πιθανώς τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε αρρενοτόκο βασίλισσα ή και στο να περιορίσει την  γέννα (αριθμό αυγών).
  • Αρχίζει το μάτι του μελισσοκόμου να ψάχνει κουκκίδες και όχι βασίλισσες οπότε υπάρχει η δυνατότητα να του ξεφύγει κάποια παρθένα βασίλισσα που δεν είναι μαρκαρισμένη. Έτσι πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει βασίλισσα μπορεί να παρθούν λάθος αποφάσεις!!!

Την βασίλισσα μπορούμε να την πιάσουμε από τον θώρακα χωρίς να πιέσουμε την κοιλία της και με
έναν μαρκαδόρο πχ posca αφήνουμε μία κουκκίδα πάνω στην πλάτη. Αφού στεγνώσει την επιστρέφουμε πάνω στο πλαίσιο από όπου την πήραμε.Το μαρκάρισμα της βασίλισσας γίνεται σχετικά εύκολα και καλό βέβαια είναι να υπάρχει πρώτα μια μικρή εμπειρία πάνω σε κηφήνες. Εάν το δοκιμάσετε σε μέλισσες, θα τσούξει!!!!

Στην αγορά βέβαια υπάρχουν κλουβάκια όπου πιάνουμε την
βασίλισσα πάνω  στο πλαίσιο και είναι πολύ πιο ακίνδυνο στο να την τραυματίσουμε. Οι μέλισσες μπορούν να διαφύγουν από το διάφραγμα ενώ η βασίλισσα όχι. Με έναν μαρκαδόρο χρωματίζουμε την πλάτη. Αφού στεγνώσει την ελευθερώνουμε από το κλουβάκι πάνω στο πλαίσιο.

Υπάρχουν δε κλουβάκια όπου τοποθετούμε την βασίλισσα μέσα και με ένα έμβολο που έχει στην άκρη του σφουγγαράκι την
σπρώχνουμε προς το μέρος του διαφράγματος (για ακινητοποίηση) και την μαρκάρουμε. Οι πατεντιάριδες μπορούν να κατασκευάζουν εύκολα τέτοια κλουβάκια από σύριγγες!



Εγώ πάντα τέτοια εποχή, που είναι μελισσοκομικά χαλαρή, μαρκάρω τις βασίλισσες μου στις παραφυάδες χρησιμοποιώντας τα κλουβάκια με το έμβολο. Δεν τις πιάνω ποτέ με τα χέρια και χρησιμοποιώ δυο χρώματα το μπλε και το κίτρινο (μαρκαδόρο posca από βιβλιοπωλείο).

Είναι πολύ χρήσιμο και κάνει τις επιθεωρήσεις μου πιο εύκολες και γρήγορες.