biologikomeli
"Οι μέλισσες τον χειμώνα δεν πεθαίνουν από το κρύο , αλλά από την πείνα"

Όπως όλοι μας έτσι και οι μέλισσες χρειάζονται υψηλής ποιότητας διατροφή για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα αλλά και για να είναι πιο δυνατά και ανθεκτικά στις ασθένειες. Για τις μέλισσες το αγνό μέλι  και ή γύρη διάφορων ανθοφοριών είναι η καλύτερη διατροφή που χρειάζονται προκειμένου να έχουν μέγιστη υγεία χάρη στην ενεργεία τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που τους παρέχουν. Εάν οι μέλισσες δεν έχουν επαρκή αποθέματα, το βιολογικό μέλι προερχόμενο κατά προτί­μηση από την ίδια βιολογική μονάδα είναι η καλύτερη τροφή για ξεχειμώνιασμα των μελισσών. 
  • Ως πρώτη παρέκκλιση οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση σιροπιού ζάχαρης βιολογικής παραγωγής ή μελάσας ζάχαρης βιολογικής παραγωγής αντί του μελιού βιολογικής παραγωγής κατά την τεχνητή διατροφή, οσάκις αυτό επιβάλλεται από κλιματικές συνθήκες που προκαλούν κρυστάλλωση του μελιού.
  • Ως δεύτερη παρέκκλιση, η αρχή ή ο φορέας επιθεώρησης μπορεί να επιτρέπει, για την τεχνητή διατροφή, σιρόπι ζάχαρης, μελάσα ζάχαρης και μέλι που δεν εμπίπτουν στις  διατάξεις του παρόντος κανονισμού, κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου.
Στα μητρώα των μελισσοκομείων καταχωρούνται τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τη χρήση τεχνητής διατροφής: τύπος του προϊόντος, ημερομηνίες, ποσότητες και κυψέλες στις οποίες χρησιμοποιείται η τεχνητή διατροφή. Άλλα προϊόντα πλην των αναφερομένων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία που τηρεί τον παρόντα κανονισμό. Η τεχνική διατροφή μπορεί να γίνεται μόνον κατά το διάστημα μεταξύ της τελευταίας εσοδείας μελιού και 15 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου έκκρισης νέκταρος ή μελιτώματος.
 Όπως είπαμε πιο πάνω εάν δεν υπάρχει βιολογικό μέλι για τροφοδότηση μελισσών, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι σιρόπι βιολογικής ζάχαρης. Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο λεύκη ζάχαρη ενώ η καφέ πρέπει να αποφεύγεται γιατί προκαλεί «δυσεντερίες».
Μπορούμε να υπολογίσουμε  τις προμήθειες που χρειάζεται το μελίσσι πολλαπλασιάζοντας με τον συντελεστή 0.8, με αυτόν τον τρόπο υπολογίζουμε την ακριβή ποσότητα σιροπιού (2 ζάχαρη - 1 νερό) που πρέπει να τροφοδοτήσουμε τον χειμώνα.

1.      Άρα εάν σε ένα μελίσσι χρειάζονται 5 kgr προμήθειες, τροφοδοτούμε με 4 kgr σιρόπι βιολογικής ζάχαρης.

 

   Το σιρόπι μπορεί να χορηγηθεί μέσα σε «τροφοδότες» διαφόρων ειδών αλλά και χωρητηκότητας. Τροφοδότες εισόδου, τροφοδότες οροφής, τροφοδότεςπλαισίου, τροφοδότες ιδίας κατασκευής π.χ. μπουκάλια ή βάσεις γλάστρας.

   
 Όταν χρησιμοποιούμε σιρόπι πρέπει πρέπει να χρησιμοποιείτε αμέσως αλλιώς πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να αναπτύσσουν "μύκητες" . Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αμέσως πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα σκοτώσουμε τους μύκητες βάση τις παρακάτω θερμοκρασίες:
 
Θερμοκρασία (C)
        Χρόνος (Λεπτά)
51.7
  470.0
  54.4
  170.0 
  57.2
  60.0
  60.0
  22.0
  62.8
  7.5
  65.6
  2.8
  68.3
  1.0

 Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μέσα στο σιρόπι διάλυμα Θυμόλης το οποίο θα το βοηθήσει στο να μήν ξυνίζει αλλα και για την καταπολέμιση της νοζεμίασης .
 
"Οι μέλισσες δεν προσπαθούν να ζεστάνουν την κυψέλη αλλά να διατηρήσουν την θερμοκρασία στη  σφαίρα που έχουν σχηματίσει"
 
Η τροφοδοσία των μελισσών πρέπει να γίνεται μόνο αν τα μελίσσια κινδυνέψουν να πεθάνουν από λιμοκτονία. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ή άλλων αιτιών όπου και τα μελίσσια δεν μπόρεσαν να αποθηκεύσουν επαρκή αποθέματα μελιού ή απλά ο μελισσοκόμος δεν έκανε καλή μοιρασιά στον τρύγο και τους πήρε παραπάνω μέλι.
 Τα μελίσσια που χρειάζονται τροφοδότηση την άνοιξη είναι ένδειξη ότι ο μελισσοκόμος τρύγησε παραπάνω μέλι, και οι μέλισσες δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν το κενό το φθινόπωρο άλλα και ότι δεν τους χορηγήθηκε επαρκή χειμερινή τροφοδοσία. Άλλος λόγος τροφοδότησης είναι κατά την περίοδο μετάβασης από την συμβατική στην Βιολογική μελισσοκομία οπού χρειάζονται να αντικατασταθούνε οι κηρήθρες σε βιολογικές. Οι παραφυάδες είναι ακόμα ένας λόγος στον οποίο μπορεί να χορηγηθεί τροφοδοσία.
Ανεξάρτητα το πότε θα χρειαστεί τροφοδοσία στα μελίσσια θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρχουν πλαίσια - πατώματα τα οποία πρόκειται να τρυγηθούν. Αυτό είναι θέμα νοθείας στο μέλι. Το αγνό μέλι θα πρέπει να προέρχεται καθαρά από νέκταρ λουλουδιών και μελιτώματα που έχει συλλεχτεί και μετατραπεί σε μέλι από τις μέλισσες. Το βυτιόμελο εκτός από θέμα νοθείας στον καταναλωτή δείχνει και τον χαρακτήρα του μελισσοκόμου, αν μπορούμε δηλαδή να τον αποκαλέσουμε μελισσοκόμο.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την τροφοδοσία με υποκατάστατα γύρης. Πολλοί μελισσοκόμοι τροφοδοτούν τα μελίσσια τους για την γρήγορη επέκταση του γόνου με διάφορες «γυρεόπιτες» οι οποίες περιέχουν ως επί τον πλείστων μεταλλαγμένη σόγια. Η ελληνική φύση παρέχει σχεδόν πάντα γύρη στα μελίσσια. Η συλλογή της είναι πάρα πολύ εύκολη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κονιορτοποιημένη σε εποχές με έλλειψη.

 Ο συνδυασμός τροφοδοσίας σιροπιού ζάχαρης και σογιάλευρου ρίχνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μελισσιού με εμφανή αποτελέσματα στα μελίσσια. Γι αυτόν τον λόγο μελισσοκομεία τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής μελισσοκομίας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ασθενειών αλλά και απόδοσης σε μέλι ανά κυψέλη.