biologikomeli

 ………………..Σεσυνέχεια, η μέθοδος Darreraat που θα καταφέρετε να πιάσετε ταΒαρρόα ως και 95% .

 

 

 

 Η ΜΕΘΟΔΟΣ


Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την επιτυχία της μεθόδου
·         Δυνατά μελίσσια: Στην αρχή της άνοιξης το μελίσσι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατό (η γονοφωλιά σχεδόν γεμάτη), γι αυτό φροντίζουμε να ξεχειμωνιάζουμε δυνατά μελίσσια.
·         Για κάθε μελίσσι , δύο πλαίσια κηφηνογόνου είναι απαραίτητα. Θα χρειαστεί να αγοράσετε κηφηνοκυρήθρες ή να τις κατασκευάσουν τα μελίσσια από μόνα τους. Από την στιγμή που θα βγάζουμε τον κηφηνογόνο με πιρούνι απολεπισμού, καλό είναι να χρησιμοποιούμε συρματωμένα πλαίσια.

Ξεχειμώνιασμα
Δυνατά μελίσσια πρέπει να σχηματιστούν και αν είναι απαραίτητο ύστερα από συνένωση.
Κηφηνοκυρήθρες
·         Θα πρέπει να κατασκευάσετε κηφηνοκυρήθρες, είτε αγοράζοντας φύλλα κηρήθρας κηφήνα είτε τοποθετώντας ένα πλαίσιο συρματωμένο χωρίς φύλλο (δεν θα ξαναδείτε κελιά κηφήνα στα άλλα πλαίσια γόνου).

·         Παγιδεύοντας Βαρρόα στις κηφηνοκυρήθρες, ως και το 95% των Βαρρόα θα απομακρυνθεί από το μελίσσι.

·         Δοκιμές έχουν δήξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των  των κηφηνοκελιών έχουν χτιστεί και έχουν σφραγιστεί ύστερα από δύο εβδομάδες. Μερικές φορές παίρνει περισσότερο. Είναι καλό να θυμόμαστε: Κηφήνας>> 3 μέρες αυγό >>7 μέρες λάρβα>>14 μέρες νύμφη.


·         Υπάρχουν τρία στάδια τα οποία μπορείς να βρεις πάνω στην  κηφήνοκυρήθρα:

Α) Καθόλου γόνο μόνο αυγά. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να μείνει στο μελίσσι για τρείς εβδομάδες.

Β) Αυγά και γόνος . Αυτό το πλαίσιο μπορεί να μείνει στο μελίσσι για δύο εβδομάδες.

Γ) ΓΟΣ (γόνος σε όλα τα στάδια). Από την στιγμή που θα βρεθεί σφραγισμένο κελί, το πλαίσιο μπορεί να μείνει στο μελίσσι για το πολύ μία εβδομάδα ακόμα. Προσοχή χρειάζεται γιατί αν ξεπεραστεί ο χρόνος παραμονής, η μέθοδος θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και αντί για μέθοδος πιασίματος των Βαρρόα θα γίνει μέθοδος εκτροφής.

·         Εκτιμήστε/μετρήστε των αριθμό σφραγισμένων κελιών. Κρατήστε καλά αρχεία!

·         Πως απομακρύνεται τις λάρβες και τις νύμφες από τα σφραγισμένα πλαίσια;  Ένας καλός τρόπος είναι να απολεπίσετε τα κελιά με ένα πιρούνι απολεπισμού και να πετάξετε έξω τις λάρβες. (φανταστική τροφή για τις κότες, την λατρεύουν!!) Τα υπολείμματα μπορούν να απομακρυνθούν, με νερό υπό πίεση π.χ λάστιχο +χέρι. Τα πλαίσια όταν είναι να αποθηκευτούν θα πρέπει να στεγνώσουν μέχρι να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά, για να μην αναπτυχθούν μύκητες.

·         Μερικοί θεωρούν τις λάρβες φανταστικό μεζέ και τις τρώνε!!.(δεν το έχω τολμήσει ακόμα)

Πιάνοντας τα Βαρρόα νωρίς την άνοιξη

·         Κατά την πρώτη μεγάλη ανοιξιάτικη επιθεώρηση, ένα πλαίσιο με φύλλο κηρήθρας κηφήνα ή σκέτο, τοποθετείτε στο κέντρο της γονοφωλιάς. Είναι πολύ χρήσιμο να μαρκάρουμε αυτό το πλαίσιο με μία πινέζα και αν είναι εφικτό ο αριθμός του μελισσιού. Εάν το πλαίσιο δεν έχει χτιστεί μέχρι την επόμενη επιθεώρηση θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι το μελίσσι είναι πολύ μικρό.

·         Όταν το πλαίσιο σφραγιστεί θα πρέπει να απομακρυνθεί και να τοποθετήσουμε ένα δεύτερο πλαίσιο. Το πρώτο πλαίσιο θα πρέπει να αποσφραγιστεί και να απομακρύνουμε τις λάρβες – καθαριστεί και στεγνώσει. Αυτήν τη περίοδο θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο κηφηνοκυρήθρας μέσα στο μελίσσι.

·         Η τακτική αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την περίοδο της σμηνουργίας. 

Πιάνοντας τα Βαρρόα στην περίοδο της Σμηνουργίας
Η ημερομηνία της Σμηνουργίας εξαρτάτε ανάλογα τις περιοχές αλλά και την ‘άνοιξη’ που επικρατεί στην  περιοχή, την ανάπτυξη του μελισσιού και τις δικές μας μελισσοκομικές ενέργειες.

Μία εβδομάδα πριν αυτή την ημερομηνία τοποθετούμε ένα βασιλικό διάφραγμα μεταξύ των δύο σωμάτων περιορίζοντας τις βασίλισσες στο πρώτο σώμα.




Εβδομάδα 0

Μία  εβδομάδα πριν τις  τεχνικές για την καταστολή της σμηνουργίας, ένα καθαρό πλαίσιο κηφηνογόνου (Α) τοποθετείται στην κυψέλη 1. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να γεννήσει η βασίλισσα γι αυτό το τοποθετούμε στο κέντρο της γονοφωλιάς. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να διαθέτουμε, ένα πλαίσιο κηφηνογόνου με αυγά την περίοδο της σμηνουργίας, στην περίπτωση που πιάσουμε κανά σμάρι/σμήνος οπότε και να πιάσουμε τα βαρρόα στο σμάρι που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στην κυψέλη.
 
Εβδομάδα 1
Κυψέλη 1

Αφαιρούμε όλον τον γόνο από την κυψέλη 1 και τον βάζουμε στην κυψέλη 2 εκτός του πλαισίου κηφηνογόνου (Α). Σε αυτήν την κυψέλη δίνουμε άδεια πλαίσια και/ή καινούργια πλαίσια, αλλά να ήμαστε σίγουροι ότι το μελίσσι έχει άδεια πλαίσια ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει νέκταρ (οι μέλισσες δεν έχουν άλλη δούλευα να κάνουν). Το πλαίσιο (Α) το αφήνουμε να πιάσει τα βαρρόα.
Κυψέλη 2

Η κυψέλη αυτή δέχεται όλον τον γόνο της κυψέλης 1. Καλό είναι να τοποθετηθεί πάνω από ένα βασιλικό διάφραγμα ώστε να είναι εύκολο να βρεθεί η βασίλισσα την επόμενη εβδομάδα. Ένα καθαρό πλαίσιο κηφηνογόνου (Β) τοποθετείται στην κυψέλη στο κέντρο της γονοφωλιάς και κάτω από το διάφραγμα.
 
Εβδομάδα 2
Κυψέλη 1
Αφαιρέστε  το σφραγισμένο πλαίσιο κηφηνογόνου (Α). Τελειώσατε με αυτήν την κυψέλη και είστε χωρίς Βαρρόα αλλά και χωρίς τον κίνδυνο σμηνουργίας.
Κυψέλη 2
Δημιουργήστε ένα τεχνητό σμήνος από την κυψέλη 2:

·         Η κυψέλη μένει στο παλιό σημείο μαζί με όλον τον γόνο. Παίρνεται τις μέλισσες από 7/8 πλαίσια με την βασίλισσα και το πλαίσιο κηφηνογόνου (Β) και τις μεταφέρεται σε ένα άλλο σημείο 6 km μακριά για να μην επιστρέψουν οι μέλισσες στο αρχικό σημείο.

·         Η κυψέλη 2 τώρα είναι ορφανή αλλά με γόνο παρόν σε όλα τα στάδια , οπότε εύκολα μπορούν να σχηματιστούν βασιλικά κελιά (αρχίστε να μετράτε 13 μέρες). Ανάλογα με τις συνθήκες το πλαίσιο κηφηνογόνου που προηγουμένως τοποθετήσαμε μπορεί να καθαριστεί.

Εβδομάδα 3
·         Κυψέλη 1
Τοποθετείστε ένα πλαίσιο κηφηνογόνου (Γ)
·         Τεχνητό Σμήνος
Αφαιρέστε  το σφραγισμένο πλαίσιο κηφηνογόνου (Β). Τελειώσατε με αυτήν την κυψέλη και είστε πλέον χωρίς Βαρρόα.

Εβδομάδα 4
·         Κυψέλη 1
Δώστε το πλαίσιο κηφηνογόνου με αυγά (Γ) στην κυψέλη 2. Τοποθετείστε ένα νέο πλαίσιο κηφηνογόνου (Δ)
·         Κυψέλη 2
Την Δέκατη Τρίτη μέρα, μία νέα βασίλισσα θα γεννηθεί ( ή μπορείτε να εισάγετε  εσείς μία). Τοποθετείστε το πλαίσιο κηφηνογόνου με αυγά (Γ) από την κυψέλη 1.  Αυτή την εβδομάδα και ο τελευταίος γόνος θα έχει εκκολαφτεί σε αυτήν την κυψέλη οπότε όλα τα βαρρόα θα βρίσκονται πάνω στις μέλισσες και άρα πολύ εύκολα μπορούν να πιαστούν με το πλαίσιο κηφηνογόνου.

Εβδομάδα 5
·         Κυψέλη 1
Δώστε το πλαίσιο κηφηνογόνου με αυγά (Δ) στην κυψέλη 2
·         Κυψέλη 2
Αφαιρέστε  το σφραγισμένο πλαίσιο κηφηνογόνου (Γ). Τοποθετείστε το πλαίσιο κηφηνογόνου (Δ).

Εβδομάδα 6
·         Κυψέλη 2
Αφαιρέστε  το σφραγισμένο πλαίσιο κηφηνογόνου (Δ).

 
 Θα ακολουθήσει και σχετικός συγκεντρωτικός πίνακας .......................................
www.bio-meli.gr