biologikomeli


Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, όσο αφορά το εξοπλισμό, ένας Βιολογικός Μελισσοκόμος είναι η αγορά βιολογικής κηρήθρας.
Όπως ξέρουμε το κερί μέλισσας απορροφά εύκολα και ενσωματώνει διάφορα χημικά και τα κατάλοιπα τους ( το "κερί" που χρησιμοποιείται στη συμβατική μελισσοκομία δεν είναι κερί και ως επί το πλείστων είναι με πολλά κατάλοιπα). Σαν αποτέλεσμα όλοι οι φορείς πιστοποίησης στην Ελλάδα να απαιτούν για την ένταξη-παραμονή στην βιολογική μελισσοκομία την χρήση κηρηθρών (βιολογικών) οι οποίες να είναι ελεύθερες από κατάλοιπα φαρμάκων.
Πολλοί μελισσοκόμοι με ενδιαφέρον στη Βιολογική Μελισσοκομία, με ρωτούν πληροφορίες για το πού μπορούν να εφοδιαστούν βιολογικές κηρήθρες (προσωπικά δεν χρησιμοποιώ), αλλά πάντα τους απαντώ ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση τους, εφόσον το βιολογικό κερί είναι πολύ σπάνιο και τυχόν Βιολογικές κερήθρες που υπάρχουν στα μαγαζιά είναι πολύ ακριβές!! κάντε μία προσπάθεια εδώ.


 Εάν υπάρχουν λοιπόν φύλλα βιολογικών κηρηθρών, μπορούν να κοπούν σε λωρίδες 3 εκατ. περίπου και να τοποθετηθούν σαν οδηγοί στο πλαίσιο, όπου οι μέλισσες θα συνεχίσουν τη διαδικασία χτισίματος της κηρήθρας.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης βιολογικής κηρήθρας, θα πρέπει να λιώσουμε και να ρίξουμε καθαρό κερί , από ξελεπίσματα ή προτιμότερο γλώσσες που χτίζουν οι μέλισσες, κατά μήκος της βάσης του πλαισίου με την ελπίδα ότι οι μέλισσες θα το πάρουν σαν οδηγό και θα συνεχίσουν το χτίσιμο.
Επειδή οι μέλισσες χτίζουν παράλληλα ως προς την βαρύτητα, θα πρέπει να προσέξουμε την τοποθέτηση των κυψελών, μέσα στις οποίες βρίσκονται τα πλαίσια με τις λωρίδες ή το λιωμένο κερί, να μην έχουν κλίση γιατί οι κηρήθρες θα χτιστούν στραβά και θα έχουμε πρόβλημα κατά την εξαγωγή του μελιού.
Η φυσικά χτισμένη κηρήθρα, είναι πολύ εύθραυστη και γι αυτό σας συμβουλεύω την πρώτη χρονιά να μην εξάγεται μέλι από αυτές (μόνο ανθόμελα ρευστά και σε σιγανές στροφές) γιατί θα σπάσουν στον μελιτοεξαγωγέα.  Την δεύτερη ή τρίτη χρονιά οι κηρήθρες θα έχουν ενισχυθεί από τις μέλισσες και θα μπορούν να μπουν κανονικά στον μελιτοεξαγωγέα........και για βανίλια Ελάτης.